Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI

Nationell verksamhet i SEF

Tidigare har SEFs verksamhet på nationell nivå i mångt och mycket varit koncentrerad till Stockholmsområdet, men servar samtliga medlemmar i hela landet. Den nuvarande styrelsens medlemmar och adjungerade bor i Skåne, Västergötland-Örebro, Stockholm och Luleå, alltså mera spritt över landet.

Bland de större arrangemang där SEF har varit eller är inblandat hör Skolforum (där vi legat lågt de senaste åren men hoppas på nya aktiva som kan ta över), Bokmässan i Göteborg i samarbete med Göteborgsklubben och Språkdagen i Stockholm. Från och till deltar vi även i andra arrangemang, i den mån det finns lokalt aktiva som kan medverka. Under 2014/15 var MR-dagarna och LittFest i Umeå sådana exempel.

Det finns en förbundslokal som ligger i Stockholm. Där finns en del litteratur till försäljning, där sker möten, kurser och annan verksamhet. Den hyrs delvis ut, så om du vill besöka Esperanto-Centro, kolla först att där pågår något program.

Förbundet grundades 1906 som en neutral organisation och dess förste ordförande var Valdemar Langlet som var mycket aktiv under andra världskriget för att rädda människor. Han har fått en park uppkallad efter sig i Uppsala där han även var ordförande för klubben.

Esperanto lockar många människor, men det är allt färre som väljer att organisera sig i de föreningar som fortfarande finns. Precis som många andra ideella organisationer avklingar aktiviteten. Storhetstiden för SEF och klubbarna inträffade på 30-40-talen, men esperantoaktiviteten som sådan har fått ett uppsving i och med internet. "Google Translate" har esperanto som sitt 64e språk. Många olika sorters programvara går att få på esperanto, däribland Firefox, Open Office, Joomla och android-telefoner. På nätet kan man hitta sidor på och om esperanto, men även diskussionsgrupper på många vitt spridda sajter som Ipernity, Facebook och liknande ställen, men också på specialiserade sajter som Ravelry (handarbete).

SEF håller varje år i Svenska Esperanto-Kongressen (SvEspKon) dit övriga esperantoorgansiationer är inbjudna att delta med sina årsmöten eller andra aktiviteter.

Komentoj

  • Neniuj komentoj troveblas
Aldoni komenton
TOP