Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI


Hitta hit!

Esperanto-Gården

Stiftelsev. 1

680 96 Lesjöfors

0590-309 09

e-post: Tiu ĉi e-poŝtadreso estas protektita kontraŭ spam-robotoj. Vi devas ebligi JavaScript por vidi ĝin.

 

Koordinater:

59.98132 14.17507

N 59° 58.879 E 014° 10.504

N 59° 58' 52.752" E 14° 10' 30.252"

Välkommen! - Bonvenon!

Esperanto-Gården är en medlemsägd kursgård och ett fristående vandrarhem (inte medlem i någon vandrarhemsorganisation) mitt i Lesjöfors som ligger på ungefär samma avstånd (ca 300 km) från Göteborg, Oslo och Stockholm. Esperanto-Gården lämpar sig väl för evenemang med deltagare från när och fjärran. Lesjöfors är en anrik bruksort i Filipstads kommun med intressanta besöksmål, såsom Lesjöfors Museum, och nära till bad och skogspromenader.

Vandrarhemmet har öppet med extraservice under Svenska Rallyt även i februari 2016. Vissa renoveringsarbeten är på gång, men vi håller paus med det under rallyt så det finns gott om plats och lung och ro. Ring eller mejla för erbjudande.

Esperanto-Gården kan erbjuda logi för allt från en enda övernattare till åttio. Färdigt bäddade rum fixar vi på beställning. Ta kontakt innan du kommer, så ordnar vi övernattning enligt dina önskemål! Vi ställer också upp med mer omfattande konferensarrangemang. Det mesta går att ordna!

Kursgården grundades av intressenter främst i bergslagsområdet, som ville ha en fast punkt där möten mellan människor kan uppstå och föra utvecklingen framåt. Eldsjälen Lennart Svensson, som än idag håller i den dagliga driften, drog igång verksamheten 1996.

Esperanto-Gården är ett tidigare äldreboende, vilket lämpar sig väldigt väl för verksamheten. Här finns gott om utrymmen för möten, kurser och övernattande gäster från hela världen.

Traditionellt hålls Sommarkursen i esperanto i juli varje år. Den är ett arvegods från Karlskoga Folkhögskola som bedrev terminslånga kurser i esperanto på 80- och 90-talen. Sommarkursen i esperanto ordnades 15-22 juli 2015 och nästa sommarkurs kommer att arrangeras 1-10 juli 2016, kursen har ännu ingen sida men info om 2015 års kurs finns här. Dessutom arrangeras Kultura Esperanto-Festivalo 5-10 juli 2016 (de sista dagarna av kursen pågår ett större kulturevenemang). Tillägg 11.11.2015: Vi bedömer att vår huvudsakliga kapacitet kommer att upptas av asylboende under sommaren varför vi överväger andra förläggningsalternativ för sommarkursen och festivalen. Både alternativ i Lesjöfors med omgivning samt andra orter, i första hand i Sverige utreds.

Årsstämman 2015

Esperanto-Gården drivs traditionellt huvudsakligen med frivilliga krafter, men ordnande av asylboende med mat kräver naturligtvis att vi anställer flera personer och köper tjänster. Dessutom förbereds själva huset för mottagandet. Bland annat har golvet i matsalen bytts ut. Dessa frågeställningar var i fokus då Esperanto-Gården samlades till årsstämma den 7 november 2015.

Dessutom inspirerades vi av Kultura Esperanto-Festivalo-film och slappnade av med Martin Stids ballader med ord från K Kalocsays Ezopa saĝo.

Styrelsemedlemmar 2015-2016: Ordförande Anna Ritamäki-Sjöstrand, Mariehamn, Åland, vice ordförande Lennart Svensson, Lesjöfors, sekreterare Anna Eriksson, Upplands Väsby, kassör Anders Rylander, Malmö, Tomas Jansson, Stockholm. Suppleanter är Douglas Draper, Oslo och Sonja Persson, Mora.

Komentoj

  • Neniuj komentoj troveblas
Aldoni komenton

Vår kalender

05
jul
Dato 05 julio 2016, 16:00